Natalia Tomaś

Dr inż. Natalia Tomaś
Telefon : 68 328 2462
E-mail : N.Tomas@wnb.uz.zgora.pl
Pokój: 512

DZIAŁALNOŚĆ NAUKOWA
  1. Tematy badawcze:
  • Izolacja drobnoustrojów niepożądanych w żywności i ze środowiska produkcyjnego, głównie psychrotrofowych bakterii z rodzaju Pseudomonas, w tym P. aeruginosa, oportunistycznego patogenu o szerokim spektrum czynników wirulencji.
  • Funkcjonowanie systemu quorum sensing, obecność genetycznych determinantów patogeniczności u Pseudomonas, w tym systemu efflux i innych czynników warunkujących oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe i antybiotyki.
  • Analiza aktywności enzymatycznej i wzrostu komórek Pseudomonas oraz możliwości zakłócania tych procesów za pomocą alternatywnych substancji przeciwdrobnoustrojowych.
  • Poszukiwanie i analiza aktywności przeciwdrobnoustrojowej metabolitów wtórych roślin – wyznaczanie minimalnych stężeń hamujących i mechanizmu działania przeciwdrobnoustrojowego.

 

  1. Techniki i metody badawcze
  • Chromatografia gazowa z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (GC-FID). Analiza łańcuchowej reakcji polimerazy w czasie rzeczywistym (RT-qPCR). Dokowanie molekularne. Spektrofotometria UV-VIS. Izolacje i hodowle mikroorganizmów.

 

  1. Projekty naukowe
  • „Analiza transkryptomu i charakterystyka fizjologiczna szczepów Pseudomonas aeruginosa wyizolowanych z ryb”. Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu Preludium 19, numer projektu: 2020/37/N/NZ9/00250.
  • „Wykorzystanie dokowania molekularnego oraz metod in vitro w ocenie wpływu wybranych środków przeciwdrobnoustrojowych na komórki Pseudomonas i Rahnella spp. wyizolowanych z żywności”. Projekt finansowany przez Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w ramach konkursu Młoda Kadra 2020.

DZIAŁALNOŚĆ DYDAKTYCZNA
  • Mikrobiologia z immunologią. Mikrobiologia przemysłowa. Metody chromatograficzne w analityce. Podstawy biochemii klinicznej. Biochemia analityczna.
  • Bezpieczeństwo produkcji żywności i systemy zarządzania jakością. Technologia produkcji potraw. Żywienie w sporcie.

PUBLIKACJE

skep.giforcid.jpg ResearchGate_Logo.png

Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego" POWR.03.05.0-00-00-Z014/18